Qufu, el poble natal de Confuci.

Situada a la part sud de la província de Shandong (Xina), la ciutat de Qufu és famosa per ser el lloc on va néixer i va morir Confuci (551-479 aC), fundador de la més important escola filosòfica de Xina. Aquesta doctrina promulgava una societat amb grans desigualtats entre les diferents classes socials, alhora que inculcava que els fills han de respectar als pares, les dones als seus marits, els plebeus als funcionaris, els funcionaris als governants, i així successivament. La seva essència són la obediència, el respecte, el desinterès per un mateix, i el treball pel bé comú.

Confuci va viure en la pobresa, i quasi no va deixar res escrit, per la qual cosa van ser els seus seguidors que van recollir les seves ensenyances en els “Anals de Confuci”. Els descendents de Confuci, la família Kong, sí que van gaudir de privilegis.

Els governants Xinesos van adoptar l’ètica confuciana per mantenir el poble a ratlla, i es van construir temples confucians en moltes ciutats.

Qufu es va convertir en un lloc sagrat, i els descendents de Confuci en els seus guardians.

Vam arribar a Qufu pel matí, i vam ser convidats a dinar en un restaurant bastant especial, on després de donar-nos la benvinguda, ens van servir un gran dinar, i al final ens van obsequiar amb uns regals. Com sempre, la família de la Bianbian ens portava a llocs on trobéssim un bon tracte, i poguéssim gaudir de la visita.

Després del dinar, a les 12:30, vam començar la visita dels tres monuments principals de la ciutat de Qufu, que van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO: el temple de Confuci (Kong Miao), la casa o mansió de Confuci (Kong Fu), i el bosc de Confuci (Kong Lin).

El Temple de Confuci és el monument més important de Qufu. Un any després de la mort de Confuci (478 aC) es va construir el temple adaptant tres habitacions de la seva antiga residència. El temple de Confuci era el lloc on emperadors de diverses èpoques oferien sacrificis a Confuci. Des de la dinastia Han de l’Oest (202 aC) totes les dinasties feudals van reconstruir i ampliar constantment el Temple de Confuci, fins a convertir-se en un complex que ocupa la cinquena part del centre de Qufu.

En els patis ubicats al seu interior hi ha moltes esteles amb inscripcions que conformen la més gran col·lecció d’aquest tipus d’inscripcions de Xina.

Uns animals mítics amb forma de tortuga coneguts per la seva gran força, els bixi, són els que aguanten aquestes làpides.

Els xinesos posen els seus desitjos en unes petites fustes vermelles que deixen penjades al pati del temple. Aquesta manera de sol·licitar un desig es pot veure en altres indrets del país.

La casa o mansió de Confuci, que està al costat del temple de Confuci, va ser la residència dels seus descendents. Com que quasi tots els emperadors veneraven al filòsof, atorgaven títols i favors als seus descendents, augmentant el seu nivell i benestar.

La mansió de Confuci està formada per més de 450 habitacions, amb diversos edificis, que conformen quasi un laberint, si bé la visita es redueix a una petita part.

Constitueix la residència aristocràtica més luxosa de Xina, la qual cosa indica el gran poder que va arribar a tenir la família Kong. Els descendents de Confuci van anar rebent títols i privilegis dels emperadors, i vivien de forma luxosa amb gran poder.

El bosc de Confuci és el cementiri on estan enterrats Confuci i els seus descendents, que ocupa tres-centes hectàrees, on hi ha milers de tombes, tres mil esteles funeràries i milers d’arbres centenaris.

Per arribar-hi es pot agafar un dels carros tirats per cavall que per 50 yuans fan el recorregut des de la mansió de Confuci fins a l’entrada del cementiri.

Per a visitar-lo cal tenir temps, ja que la seva extensió és enorme i els punts d’interès estan bastant dispersos. Per facilitar la visita hi ha uns cotxes elèctrics que fan el recorregut principal.

És el parc artificial més gran i el cementiri més ben conservat de Xina.

En aquest cementiri han estat enterrats Confuci i els seus descendents durant més de 2.000 anys, i encara s’hi enterra gent relacionada amb la seva família.

Les cases del poble de Qufu són baixes. Això es degut a que per respecte ningú construeix més alt que la casa de Confuci.

Només hi ha un edifici que no compleix amb aquesta norma no escrita, però segons diuen sempre té problemes, i el negoci que hi ha en els seus baixos no va bé perquè quasi ningú hi va a comprar.

Un pensament sobre “Qufu, el poble natal de Confuci.

  1. Uauuu!! QUFU!! El temple i els voltants m’han encantat !! En fotos com aq em doneu moltiiiiiiisssssima enveja!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s