La Setmana Santa a Tarragona: la processó de Divendres de Passió.

La Setmana Santa té una especial rellevància a Tarragona. La seva processó de Divendres Sant, anomenada processó del Sant Enterrament, va ser declarada Festa Patrimonial d’interès Nacional a l’any 2010. De totes maneres, si bé la processó del Sant Enterrament és la més coneguda i emblemàtica de la ciutat de Tarragona, durant tota la Setmana Santa tenen lloc altres processons i viacrucis per part de les diferents germandats, confraries, gremis i associacions cristianes de la ciutat.

Si bé la primera processó s’avança al Diumenge de Passió (malgrat que els últims anys es fa el dissabte anterior), i té lloc pels carrers del Serrallo, organitzada pel Gremi de Marejants, la que s’inicia amb la Setmana Santa pròpiament dita és la processó del Divendres de Passió, que surt de l’església de Sant Llorenç, a la part alta de la ciutat.

Aquesta processó, anomenada Processó de Divendres de Dolor, s’organitza per part del gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, en el qual surten la imatge del Crist de les Senyores de la Pietat, el pas de la Pietat (acompanyat pels pagesos joves), el pas del Sant Sepulcre (acompanyat pels pagesos vells), juntament amb els banderers, la banda de tambors del gremi (que realment són dues, la del pas de la Pietat i la del pas del Sant Sepulcre), i l’acompanyament dels Armats del Gremi de Pagesos. Els darrers anys també els acompanyen els Armats de Constantí.
A la processó també hi surt la bandera del col·legi Sant Pau, que col·labora com a pedrera de noves entrades de joves.

Originàriament era un viacrucis, però ara fan el viacrucis dins de l’església de Sant Llorenç, i després surten de l’església per fer la processó.

Després de sortir de l’església de Sant Llorenç, la processó passa pels següents carrers: Arc de Sant Llorenç, les Coques, Pare Iglésias, Merceria, plaça de les Cols, Major, baixada de la Misericòrdia, Cós del Bou, baixada de la Pescateria, plaça del Rei, Santa Anna, plaça del Fòrum, Merceria, plaça del Peix, Mercè, plaça de Sant Antoni, Descalços; fins arribar de nou a l’església de Sant Llorenç.

La seva sortida és a les vuit de la tarda, i malgrat que no té la concurrència de la processó del Divendres Sant del Sant Enterrament, precisament això fa que sigui més accessible, sense aglomeracions, podent gaudir en tot moment d’una “primera fila” per veure tot el recorregut, podent seguir la processó, canviar d’ubicació, sense l’angoixa que poden produir les grans concentracions de gent.

Anar a veure aquesta processó és una bona elecció per gaudir d’un bon inici de Setmana Santa. I per a qui vulgui participar amb més intensitat, res millor que anar al viacrucis que es fa abans de la processó a l’església de Sant Llorenç.

En tot cas, un perfecte inici de Setmana Santa, i una experiència que prepara per les altres processons, amb el referent del Divendres Sant amb la processó del Sant Enterrament.

2 pensaments sobre “La Setmana Santa a Tarragona: la processó de Divendres de Passió.

  1. De jove havia anat algun any a veure les processons de Tarragona; les recordo molt impressionants. Justament aquest matí ho recordava amb una amiga… serà qüestió de tornar=hi en una propera ocasió.

    Abraçades!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s