Zhouzhuang, una de les petites Venècies de Xina.

Vam arribar a Zhouzhuang amb un autobús provinent de Suzhou. Suzhou és coneguda com la Venècia d’Orient, apel·latiu que li va donar Marco Polo, però la veritat és que Zhouzhuang, de més petites dimensions, amb un casc antic molt ben conservat, i amb cases, ponts, canals i carrers cuidats en el seu estil tradicional, es mereix al qualificatiu de “l’altra Venècia de Xina”.

El poble de Zhouzhuang està a la província de Jiangsu, situat entre Suzhou i Shanghai, al sud del riu Iangtsé, al municipi de Kunshan.

És una important destinació turística. Segons les estadístiques oficials cada any rep un milió de turistes, tant xinesos com estrangers. La seva proximitat amb Shanghai n’és la principal causa.

Per aquesta zona hi han varies poblacions de característiques similars, amb canals i aigua que conformen una estètica que als occidentals recorda la Venècia italiana.

D’aquestes poblacions, que els xinesos anomenen pobles d’aigua, deixant de banda Suzhou, n’hi han sis: Tongli, Luzhou, Zhuozhuang, Xitang, Wuzhen i Zhuhijiao. Totes elles comparteixen unes característiques comunes: són poblacions que estan travessades per un o varis canals, conserven les seves construccions originals, mantenen una població local que encara realitza activitats tradicionals, són poblacions amb una llarga història que es reflexa en la seva part antiga, i totes elles han adquirit el compromís de conservar aquestes característiques.

A l’any 2008, aquestes poblacions situades a la vora sud del riu Iangtsé, van ser proposades a la UNESCO per a ser declarades Patrimoni de la Humanitat.

Diuen els xinesos que així com les muntanyes Huangshan presumeixen per la seva bellesa, la ciutat de Zhouzhuang té tots els encants dels anomenats pobles d’aigua.

Zhouzhuang ha sabut conservar l’estil tradicional. La població està envoltada de rius i llacs, i la barca es converteix en un habitual mitjà de transport.

Passejar per Zhouzhuang, pels seus carrers, alguns de molt estrets, creuant els canals pels seus ponts, i contemplant les cases d’estil tradicional, amb uns típics fanals vermells, mentre es veu desfilar les barques pels seus canals, és una delícia.

Vam llogar una barca per fer una volta pels seus canals i gaudir de la veritable essència del poble de Zhouzhuang. La visió del poble des d’una barca, que arriba a indrets on no arriben els carrers, ajuda a fer-se una visió molt més completa de la població, i de la seva vida diària.

Wu Guanzhong, famós pintor xinés, va dir, referint-se a aquest poble de Zhouzhuang, que reuneix tot el més maco dels pobles aquàtics de Xina.

La visita de Zhouzhuang, a la seva part antiga, tota ella per a vianants, sense que hi tinguin accés els vehicles, porta al visitant que busca monuments a contemplar el Temple Quanfu, el Temple Taoista Chengxu, la Casa Shen, la casa Zhang, el Pont Fu´an, el pont Tongxiu, el pont Jubao, el pont Zhenfeng, el pont Fuhong, els ponts bessons…

Però si es vol gaudir d’aquest indret, el millor és oblidar-se de monuments, i deixar-se portar pels carrerons estrets, els canals, els ponts, i no amoïnar-se si en determinats moments hi ha massa turistes en un determinat punt, doncs sempre es trobarà un carreró, o un pont, que conduiran a punts menys concorreguts.

Amb una mica d’imaginació és fàcil suposar com era aquest indret fa centenars d’anys, enmig de rius i pantans, depenent de les barques pels desplaçaments i pel transport, i, com no, per la pesca, amb els barquers cantant mentre remen, doncs, seguint una vella tradició, d’aquesta manera aconsegueixen que els peixos s’atansin més a les barques. La vida en aquest indret és molt tranquil·la, sense les presses i els sorolls dels grans centres urbans, amb feines artesanals que encara es conserven avui dia. Es un lloc ideal per a retirar-se a estudiar o llegir, i de fet té la fama de que als seus habitants els agrada l’estudi.

En tot cas per evitar trobar-hi aglomeracions de turistes és millor no anar-hi en cap de setmana, doncs la seva proximitat amb Shanghai i Suzhou fa que els dies festius hi hagi molts visitants d’aquestes ciutats.

A Xina es poden trobar diferents poblacions amb un estat de conservació o restauració que manté el seu estil tradicional, i en les quals és tot un plaer passar-hi uns dies de tranquil·litat. Entre elles hi ha Zhouzhuang, sense cap dubte. Altres poblacions d’aquestes característiques serien Fenghuang, Yangshuo, Wuzhen, Lijiang, Dali…  Totes elles deixen una agradable sensació de pau i tranquil·litat, que fa, d’aquests indrets, llocs especials en que sempre penses tornar-hi algun dia.

De totes maneres, alguns d’aquests indrets actualment tenen un aspecte menys positiu, doncs al fer-se cada cop més coneguts provoca que siguin més visitats tant per turisme interior com exterior. Això sempre treu part d’aquella tranquil·litat que es podia trobar en altres èpoques, però no impedeix gaudir del moment i del lloc, ni de l’encant que encara mantenen, i, per altra banda, també contribueix a un augment dels serveis i del benestar, que sempre és benvingut tant pels habitants de la zona com pels visitants. Cal adaptar-se als nous temps.

3 pensaments sobre “Zhouzhuang, una de les petites Venècies de Xina.

    • Gràcies pel comentari. És un poble molt maco i el tenen molt cuidat. És un dels anomenats pobles aquàtics d’aquella regió… amb canals, barques, tranquil·litat…
      Una abraçada,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s