Els Reis Mags, uns viatgers molt especials.

El primer viatge conegut o documentat que ha tingut lloc a l’era cristiana va ser el protagonitzat pels Reis Mags.

Les poques dades certes que hi ha sobre els Reis Mags ajuden a reforçar la fascinació i l’encant d’aquests enigmàtics personatges.

Aquests viatgers no van viatjar per conèixer nous indrets, sinó per conèixer a un nadó acabat de néixer.

Quedarà en l’oblit dels temps els detalls més concrets i personals d’aquest primer viatge de la nostra era; les certeses o incerteses, la simbologia…

El que sabem és que la destinació del viatge era el poble de Betlem, a Judea, i que aleshores, en aquells indrets, el poder estava en mans dels romans.

            Zona anomenada Kaluts, al sudest d’Iran, antiga Pèrsia.

En aquells temps no existia encara ni el cristianisme, ni molt menys la religió musulmana, per a la qual encara faltaven més de 600 anys de transcurs de la història de la humanitat.

Així doncs, quan els famosos Reis Mags van fer el seu conegut viatge, aquelles terres de l’Orient Mitjà no s’assemblaven a les actuals, ni en l’àmbit polític, ni en l’àmbit religiós.

En aquestes dates nadalenques és el millor moment per fer referència a aquest viatge que es remunta a l’inici dels temps cristians, i al fer-ne referència cal pensar en certs detalls sobre aquest viatge que de vegades poden passar desapercebuts.

En primer lloc cal fer referència al nom o expressió amb que són coneguts aquests viatgers: “els tres Reis Mags d’Orient”.

I es curiosa aquesta expressió, doncs no és segur que fossin tres; no queda clar que fossin reis; respecte al qualificatiu de Mags hi hauria molt que parlar; i que siguin tots de l’Orient tampoc és una qüestió clara.

Els Reis Mags eren tres?

Al segle V el Papa Lleó I va fixar oficialment el nombre del Reis Mags en tres, i al segle VI se’ls hi van assignar els noms de Melcior, Gaspar i Baltasar.
Malgrat això els armenis mantenen que els Reis Mags eren dotze, i l’església copta fixa el seu nombre en seixanta.

Deixant de banda la tradició armènia i copta, hi ha una versió sobre els Reis Mags que diu que eren quatre i no tres. A aquest quart Rei Mag se l’anomena Artaban, si bé en la tradició russa rep el nom de Ogamyer Otraucle.

Segons la tradició catòlica, un d’ells era asiàtic, l’altre africà, i l’altre europeu. Melcior, ancià amb cabells i llarga barba blanca, duia or com ofrena; Gaspar, ros i sense barba, duia encens; i Baltasar, que duia mirra com ofrena, era negre i amb barba.

D’on venien els Reis Mags?

A l’Iran la tradició diu que els Reis Mags van viatjar des del poble de Saveh, lloc on després van ser enterrats. Així ho va recollir Marco Polo en el seves notes de viatge quan va passar per aquells indrets en el segle XIII.
Saveh, en àrab Sawa, és una petita ciutat iraniana de la província de Markazi, situada a uns cent trenta kilòmetres al sud-oest de Teheran, a una altitud de nou-cents noranta-cinc metres.

Per altra banda el papa Benet XVI en un estudi sobre la infància de Jesús va establir que els Reis Mags probablement no venien de l’Orient, sinó de Tartessos, zona que els historiadors situen a Andalusia (Espanya) entre Huelva, Cadis i Sevilla.
Això contradiria la tesi catòlica tradicional segons la qual un d’ells era asiàtic, l’altre africà, i l’altre europeu.

Alguns historiadors afirmen que no consta que Baltasar sigui de raça negra fins al segle XVI.

Per altra banda, l’origen del Reis Mags enllaça amb la llegenda del Preste Joan, que va ser molt popular entre els segles XII i XVII, segons la qual aquest personatge era un descendent dels Reis Mags, i era rei o dirigent d’una nació cristiana ubicada a l’Orient, en mig de terres musulmanes i paganes. L’indret on es trobava el regne del Preste Joan es va situar inicialment a l’Índia, i posteriorment a Àsia Central, i inclús a Etiòpia. Es creia que els Reis Mags havien tingut la seva procedència del Regne del Preste Joan.

            Karakorum, ruta de Xina a Pakistan.

On estan enterrats els Reis Mags?

Les restes dels Reis Mags es van portar a Constantinoble per l’emperadriu Elena, mare de l’emperador Constantí. Segles més tard el Bisbe de Milà les va rebre com a regal de l’emperador de Constantinoble, i posteriorment, en el segle XII, Frederic I Barba-roja les va traslladar a Colònia, on l’arribada de milers de peregrins va propiciar la construcció de la catedral de Colònia (iniciada al 1248), que avui s’ha convertit junt amb Roma i Santiago de Compostel·la en un dels principals centres de peregrinació.

Així doncs, segons la tradició occidental, les restes dels Reis Mags estan ubicades a Colònia (Alemanya) des de l’any 1164, enterrats actualment en la seva catedral, declarada Patrimoni de la Humanitat.

El sarcòfag de la catedral de Colònia que conté les restes del Reis Mags està considerat com el reliquiari més gran del món occidental.

A l’Iran la llegenda diu que estan enterrats a Saveh, ciutat a la que ja s’ha fet menció anteriorment.

           Desert de Dasht-e-Kavir, situat al mig de l’altiplà de l’Iran, antiga Pèrsia.

La ciutat de Milà ha intentat recuperar les relíquies dels Reis Mags des de fa segles, i fa poc més de cent anys va aconseguir que l’arquebisbe de Colònia li regalés algunes petites relíquies dels mateixos (va obtenir la restitució d’una tíbia, un húmer i un estèrnum).
A Milà els Reis Mags són coneguts com Dionís, Rústic i Eleuteri.

Per altra banda, és interessant fer menció de l’església de la Verge Maria de Hah, situada a la comarca de Tur Abdin, a l’est de Turquia, tocant amb la frontera Síria, coneguda com l’església dels Dotze Reis Mags. Segons la tradició de l’església ortodoxa siríaca, els Dotze Reis Mags (dotze, no tres) van arribar fins aquest indret, i tres d’ells van seguir fins a Betlem, mentre la resta van quedar-se en aquest lloc. Quan van tornar els tres que havien anat a Betlem, tots dotze van ordenar la construcció d’un temple per honrar a la Mare de Déu.

Eren mags, o eren Reis?

Doncs sembla que la paraula “mag” que es va fer servir per referir-se a ells en l’antiguitat, feia referència a “home savi”, si bé d’altres interpretacions diuen que faria referència a sacerdots de la religió zoroastriana, la qual cosa enllaçaria amb la versió iraniana de l’origen dels Reis Mags.

Temple zoroastrià de Chak Chak (Iran).
El centre de peregrinació zoroastrià més important de l’Iran.

De fet, la ciutat de Saveh queda a uns cinc-cents cinquanta kilòmetres al nord de Yazd, població que era una important cruïlla en la ruta de la seda, i centre d’una important comunitat zoroastriana. Fins i tot avui en dia, a Yazd viuen la gran majoria de zoroastrians que hi ha a l’Iran.

           Yazd (Iran).

En el transcurs dels segles, aquests mags van passar a ser astròlegs i després reis.

L’únic llibre de la Bíblia que parla sobre aquesta qüestió és l’evangeli segons Mateu, i no especifica quants eren, fent menció que venien de l’orient i referint-se a ells com a mags.

L’estel que va guiar al Reis Mags.

De l’estel que va guiar als Reis Mags fins a Betlem poca cosa se’n sap, però les dades astronòmiques conservades d’aquells temps indiquen que podria tractar-se d’una nova (alguns parlen de cometa) que hi va haver a l’any 5 a. de C.

Però aquí ja entraríem en una qüestió sobre la data del naixement de Jesús, no exempta de controvèrsia, que molts situen entre els anys 7 i 4 a. de C.

El viatge dels Reis Mags canvia molt depenent des d’on s’inicia el seu recorregut. Si venien de l’Orient havien de passar per Pèrsia i Síria, si bé l’Orient va molt més enllà d’aquests indrets, i potser els camells que van utilitzar provenien d’Àsia Central, el conegut camell bactrià… però això ja entra en el terreny de les especulacions, doncs no se sap res del cert.

Tant se val si ens creiem una o altra versió o llegenda sobre aquests personatges màgics, l’important és que ens recordem, la nit de Reis, de posar les nostres sabates al balcó o sota una finestra, i que deixem quelcom de menjar per als Reis Mags i per als seus camells i patges (en molts llocs només deixen llet amb galetes, en altres pastura i agua pels camells…). Després només queda esperar al matí del dia de Reis per veure que ens han portat, un moment que els més petits hauran estat esperant durant tot l’any.

           Camells bactrians (Àsia Central)

Per cert, els Reis Mags tenen un competidor que s’anomena Pare Noel, el qual inicia el seu viatge des del Pol Nord i arriba uns dies abans que els Reis Mags, però aquest ja és un altre viatge i una altra història…

2 pensaments sobre “Els Reis Mags, uns viatgers molt especials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s